Consells nutrició i estil de vida

NUTRICIÓ

Horta Esportiva es queda a casa i et demanem que tu també ho facis. Per portar-ho millor i que continuïs amb un estil de vida saludable et deixem:
 

Recepta: Tàrtar de salmó 

INGREDIENTS

  • 2 lloms de salmó (300 gr.)
  • 1 alvocat
  • 1 ceba o ½ ceba
  • 1 tomàquet
  • Suc de ½ llimona
  • sal
  • AOVE
  • cebollí
  • Ratlladura de llimona

PREPARACIÓ

  1. Tallar el salmó, la ceba tendra, el tomàquet i l’alvocat a dauets i ajuntar els en un bol.
  2. Amanir amb sal, AOVE i el suc de llimona i barrejar bé.
  3. Emplateu i decorar amb cibulet i ratlladura de llimona.

 

Recepta: Cuscús de brócoli

INGREDIENTS

  • ½ bròquil o romanesco
  • 6 nous
  • 2 cullerades soperes de nabius dessecats o panses
  • 2 cullerades soperes d’anacards
  • 4 o 5 tomàquets cherry
    Oli, sal

PREPARACIÓ

  1. Tallar el romanesco / bròquil en trossos i cuinar a el vapor 5 minuts. reservar
  2. Mentre es refreda, picar a la picadora o la thermomix les nous, els anacards i els nabius o panses. Afegir una mica d’oli d’oliva i sal. Barrejar tot bé.
  3. Tritureu el romanesco / bròquil i barrejar tot.
  4. Afegir tomàquets cherry i llest.

 

Recepta: espaguetis de carbassó amb salsa pesto 

INGREDIENTS
  • 1 carbassó
  • Una mica de sal marina i oli

Ingredients per la Salsa pesto:

  • 30 gr. pinyons (sino un altre fruit sec)
  • 1 gra d’all
  • 15-20 gr. alfàbrega
  • 120 ml oli d’oliva v.e.
  • ½ culleradeta de sal
  • 2 cullerades soperes de llevat nutricional o formatge parmesà ratllat

PREPARACIÓ

  1. Peleu el carbassó (si és ecològic no cal pelar-) i tallar en forma d’espaguetis. Per a això podem utilitzar una mandolina, un pelador o la spiralli que ens permeti espaguetizar el carbassó. 
  2. Deixar en un colador i tirar una mica de sal per sobre perquè suïn. Reservar durant 10 minuts. 
  3. Passats els 10 minuts, assecar una mica els espaguetis de carbassó amb un paper de cuina. 
  4. Posar una mica d’oli a la paella a foc alt. Abocar els espaguetis de carbassó i anar saltant durant 2 minuts. 
  5. Afegiu-hi la salsa pesto, barrejar i servir
  6. Per la elaboració de la salsa pesto juntar els ingredients i batre.

 

Recepta: Ceviche de lluç 

INGREDIENTS

  • 300 gr de lluç a filets
  • 1 – 2 llimes
  • ½ ceba tendra o estatge
  • 1 tomàquet
  • 100 gr. cogombre
  • ½ alvocat
  • Coriandre
  • Julivert
  • Sal
  • Oli d’oliva verge extra

PREPARACIÓ

  1. Tallar el lluç a daus. 
  2. Esprémer les llimes. 
  3. Tallar la ceba a mitges llunes fines i el cogombre i alvocat a dauets. 
  4. Picar el coriandre i el julivert. 
  5. Posar el lluç en un bol amb el suc de les llimes, el cogombre, la ceba, l’alvocat el coriandre i el julivert. Macerar 20 minuts. 
  6. Tallar el tomàquet i reservar. 
  7. Passats els 20 minuts, emplatar sense el líquid i afegir el tomàquet ratllat, la sal i un rajolí d’oli d’oliva.
 
Com alimentar-nos aquests dies
La nutricionista Andrea Juan ens aconsella com alimentar-nos aquests dies. #HORTAESQUEDAACASA

 

Que comprar al super aquests dies

La nutricionista Andrea Juan ens aconsella que comprar al super aquests dies. #HORTAESQUEDAACASA

 

Recepta: Chocopancakes

Us deixem els ingredients necessàris per fer la recepte de «Chocopancakes», i els passos per eleborar-los.

INGREDIENTS

Per fer la massa:

  • 1 ou
  • 3-4 Cullerades soperes de blocs de civada
  • 1 Cullarada petita de cacau pur en pols
  • 1/2 Cullerada petita de canyella
  • 3 Cullereades soperes de beguda de civada, arròs o llet
  • 1 Dàtil petit o 1/2 dàtil medjoul (desossat)

Per afegir a sobre:

  • Plàtan o maduixes
  • 1 Unça de xocolata negre (mínm del 70%)
  • 1 Cullerada de crema de fruits secs o crema de cacuet

PREPARACIÓ

1. Triturar tots els ingredients (per fer la massa) fins que quedi una massa homogènia.
2. Escalfa una paella a foc mig i abocar una 1/3 part de la massa.
3. Deixar cuinar-se durante 1-2 minuts i quan estigui a ount de cuinar-se, dóna-li la volta. Esperar 10-20 segons i treure-ho.
4. Repetir el mateix amb la resta de la massa.
5. A la última «Chocopancake», quan estigui a punt de cuinar-se, afegir una unça de xocolata a trocets i baixar el foc fins que es faci. Treure-la. (Important que no li donguis la volta en aquesta Chocopancake)
6. Muntar les Chocopancakes al gust amb ½ plàtan o maduixes a trocets, crema d’avellanes o ametlles per sobre i una mica més de xocolata negra o cacau pur en pols per sobre.

 

7 Idees per estalviar diners i menjar sa en temps de confinament

ARTICLE ADAPTAT DE NÚRIA COLL, directora d’Etselquemenges.

Heu fet l’exercici de mirar l’extracte del banc d’aquest mes de març? Segur que hi ha moltes menys transaccions i us és més fàcil puntejar totes les compres de menjar i valorar quina despesa us suposa. Sovint es diu que el menjar saludable és car, però també cal capgirar l’argument i denunciar que el menjar porqueria és massa econòmic.

Econòmic i alhora enganyós, ja que la indústria busca en molts dels seus productes el bliss point o punt de felicitat, és a dir, la quantitat perfecta de sal, sucre i greix saturat per activar en el cervell una sensació de felicitat i addicció.

Fes clic a la imatge per conèixer les 7 idees per estalviar i menjar sa.

 

Recepta: Hummus tradicional, Hummus amb tomaquet sec i Hummus de carbassa

Us deixem els ingredients necessàris per fer els hummus i els passos per eleborar-los.

INGREDIENTS

Hummus tradicional

  • 400 gr. cigrons cuits
  • 1 gra d’all
  • 5 cullerades soperes d’oli (35gr.)
  • 1 cullerada sopera de tahina (35 gr.)
  • El suc d’1 llimona (30 gr.)
  • ½ culleradeta de sal
  • 1-2 cullerades soperes ‘aigua
  • Pebre vermell dolç (opcional)

Hummus amb tomaquet sec

  • 400 gr. cigrons cuits
  • 1 gra d’all
  • 5 cullerades soperes d’oli (35gr.)
  • 1 cullerada sopera de tahina (35 gr.)
  • El suc d’1 llimona (30 gr.)
  •  2-3 tomàquets secs (o 4-6 meitats)
  • ½ culleradeta de sal
  • 1-2 cullerades soperes d’aigua
  • Pebre vermell dolç (opcional)

Hummus Carbassa

  • 400 gr. carbassa crua (coure-30-40′ a el forn)
  • 100 gr. cigrons cuits
  • 1-2 cullerades sopera de tahina
  • 1 cullerada de postres de sal
  •  ½ gra d’all
  • 2 cullerades soperes d’oli d’oliva
  • 1 cullerada sopera de suc de llimona

PREPARACIÓ

1. Afegir tots els ingredients en un recipient i triturar. Si ho veus massa espès, pots afegir una mica d’aigua.

 

Recepta: Curcuma latte

Curcuma Late és una beguda que pots beure el mati per esmorzar o a mitja tarda, sana i saludable que pot subsituir el tallat o el cafè.

Recepta: Mermelada de fruits del bosc

INGREDIENTS

  • 100 gr. maduixots
  • 50 gr. nabius
  • 50 gr. gerds
  • 2-4 cullerades soperes de xarop d’atzavara
  • 1 cullerada sopera de llavors de chía

 

PREPARACIÓ

1.Colocar en un pot els nabius, els gerds, les maduixes trossejades i el xarop d’atzavara. Cuinar 5 minuts a foc suau.

2.Triturar.

3.Afegir les llavors de chía i cuinar durant 10 minuts més.

4.Dejar refredar i ho tenim llest per consumir o guardar en un pot de vidre.

 

Recepta: Alberginia farcida

INGREDIENTS:

  • 1 albergínia gran
  • 2-3 cullerades de soja texturitzada
  • ½ ceba
  • 1 pastanaga
  • 5-6 cullerades soperes de tomàquet natural trossejat
  • Formatge mozzarella rallada o llevat nutricional
  • Oli, sal marina i orenga

PREPARACIÓ:

  1. Preescalfar el forn a 200 º C calor amunt i avall.
  2. Obrir l’albergínia per la meitat i fer 4 talls en forma de creu en cadascuna de les parts. Posar al microones a intensitat alta durant 15 minuts.
  3. Mentrestant, posem la soja texturitzada a remullar amb aigua durant 10 minuts.
  4. Trossegem la ceba i la pastanaga a trossos petits i la saltegem a foc baix amb una mica d’oli.
  5. Traiem les albergínies del microones i les buidem. Afegim el l’albergínia que hem tret a la paella juntament la ceba, la soja texturitzada, orenga, la pastanaga i una mica de sal. Saltegem uns minuts.
  6. Afegim el tomàquet sencer natural i una mica més de sal si cal. Barregem i traiem de foc.
  7. Posem aquesta barreja dins de les dues meitats d’albergínia, afegim el llevat nutricional o la mozzarella i posem al forn durant 1-2 minuts.
40. berenjenas veggierellenas

 

RECEPTA: GELAT MAGNUM

INGREDIENTS

Per fer la base: (per a 4 🍦)

  • 1 iogurt sencer natural
  • 1 plàtan (millor si ho congeles prèviament a trossets)
  • 2 dàtils petits (desossats)

Per fer la cobertura:

  • 3-4 unces de xocolata 80%
  • 1 grapat d’ametlles 
  • 2 cullerades soperes d’oli de coco

PREPARACIÓ

  1. Per fer la base, triturem el iogurt, el plàtan i els dàtils fins que quedi ben triturat.
  2. Afegim aquesta massa en el motlle (Hem utilitzat motlle en forma de magnum. Es pot comprar per Amazon) i deixem al congelador unes 12 hores.
  3. Passades les 12 hores, fem la cobertura.
  4. Per a la cobertura, desfem la xocolata negra i l’oli de coco (al microones o al bany maria)
  5. Trossegem les ametlles i les afegim a la barreja de xocolata. Reservem.
  6. Agafem el gelat de congelador i amb una cullera anem posant la barreja de xocolata per sobre del gelat al nostre gust (podem recobrir el gelat sencer o només un trosset).
  7. Reservem al congelador fins al seu consum.

 

Recepta: Porridge de civada

INGREDIENTS:

  • ¾ de tassa de beguda de civada
  • ½ tassa de flocs de civada 
  • 1 culleradeta de cacau pur en pols
  • ½ culleradeta  de canyella en pols
  • 1 mica de sal
  • Fruita (a escollir): poma, plàtan, kiwi, nabius, gerds …
  • Toppings (a escollir): nous, panses, llavors …

 

PREPARACIÓ:

  1. Posar en un bol la beguda vegetal, la civada, el cacau i la canyella. Barrejar bé i deixar reposar a la nevera 15-30 minuts.
  2. Trossejar la fruita i posar-la per sobre al costat dels toppings que hagis triat.

 

Recepta: Pudding de chía xocolatejat

INGREDIENTS:

  • 150ml. de beguda vegetal
  • 4 cullerades soperes de llavors de chía
  • 1 cullerada sopera de cacau pur en pols
  • 1 culleradeta de xarop d’atzavara
  • 3- 4 nous
  • fruits vermells o plàtan

 

PREPARACIÓ:

  1. Posar en un bol la beguda vegetal i la chía. Barrejar bé.
  2. Afegir el cacau i el xarop d’atzavara. Tornar a barrejar i deixar reposar a la nevera mitja hora. És aconsellable als 10-15 minuts tornar a barrejar bé.
  3. Trossejar les nous.
  4. Posar el pudding de chía i cacau en un got i completar amb les nous trossejades i els fruits vermells o plàtan.